DARÓCI BÁRDOS TAMÁS VEGYESKAR - HAJDÚBÖSZÖRMÉNY

A Hajdúböszörményi Városi és Pedagógus Kórus 1978. februárban női karként kezdte meg működését. Alapító karnagyuk  † OLÁH EMŐD főiskolai tanár. 1979 novembere óta vegyes karként működnek. Az alapító tagok közül két hölgy és három férfi ma is tagja az énekkarnak. 


A kezdetektől napjainkig nyolc karnagy irányította őket. Sorrendben:
•Kiss Lászlóné
•Harsányi Lászlóné
•Komáromi Mária
•Kéryné Mészáros Mária (20 éven át: 1985-2005 között!), akinek 1998-ban – kiváló karnagyi munkája elismeréseként – „Hajdúböszörményért-díj”-at adományozott a Város Önkormányzata
•néhai Szabolcsi Miklós 
•Ágoston-Vincze Ágnes 
•és a jelenlegi karnagyuk Gáll Péter, a Debreceni Kodály Kórus tenor szólamvezetője, aki éppen tíz éve dirigálja az együttest.

Az énekkar kétszer szerzett „Fesztivál Kórus” minősítést (1989-ben és 2011-ben).
1995-ben és 2005-ben az V. és a IX. Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen a szakmai zsűri „Ezüst” diplomával díjazta az énekkart. 
Hajdú-Bihar Megye Önkormányzata – a kórusmozgalomban nyújtott kiemelkedő tevékenységért – 2010-ben „Kölcsey Ferenc-díjjal tüntette ki az őket.

A Magyar Rádió eddig nyolc ízben készített velük felvételeket.
2005-ben és 2011-ben saját CD-t jelentettek meg.
A nemrég elhunyt Karai József 1984-ben „Hortobágyi képek”, Daróci Bárdos Tamás 2009-ben „Hajdúsági rondó” címmel írt vegyes kari darabot a kórusnak. 

Repertoárjukban egyaránt megtalálhatók a klasszikus művek, a kortárs zeneszerzők alkotásai és a magyar népdalkincs legszebb darabjai.
Az énekkar rendszeres résztvevője és szereplője a városi ünnepségeknek, rendezvényeknek, a megyei és országos kórustalálkozóknak. 

Sok külföldi meghívásnak tettek már eleget. Jártak Dániában, Görögországban, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban. Többször megfordultak Németországban, Finnországban, Partiumban, Erdélyben és Felvidéken.

Az elmúlt 40 év alatt közel 400-an énekeltek az együttesben.

Az énekkar 2014. május hónapban vette fel Daróci Bárdos Tamás zeneszerző, karnagy nevét.


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Tovább a kategóriában:

Támogatóink

 
Ezúton is köszönjük partnereinknek a támogatást, hiszen az ő segítségük nélkül nem valósulhatott volna meg rendezvényünk:
Tetejére