Irigy Hónaljmirigy

Fellépések

[1. Nap]
[2. Nap]

Az Irigy Hónaljmirigy 1990-ben, egy mátyásföldi szilveszteri bulin alakult meg. A csapat tagjai ekkor Molnár Imre, Kabai László, Sipos Péter, Ambrus Zoltán, továbbá Katona „Katec” Gábor és Várszegi Attila volt. Az együttes első fellépése a következő év farsangján a Tüzesvíz nevű szórakozóhelyen volt. Katec és Várszegi Attila hamarosan kilépett az együttesből. A gitároshiány kompenzálására került be a csapatba Papp Ferenc, Uszkó László pedig néhány hét múlva már az együttes billentyűseként lépett színpadra. Később csatlakozott még Sipos Péter öccse, Tamás, valamint Varga György (becenevén Győző), akik elsősorban látványban utánozták a sztárokat, bár a későbbiekben már Sipos Tamás is énekelt.

1993-ban született meg az együttes demófelvétele, majd 1994 novemberében jelent meg az első lemezük Fetrengés címmel. 1994. december 9-én a csapat már telt házas koncertet adott. A buli után indultak meg a hétvégi fellépések, de ebben az időben több tag még polgári foglalkozását is űzte. 1996 februárjában aztán megjelent a második lemezük, A csillagok háborognak, mely hamarosan arany-, majd platinalemez lett. A lemezen profi énekesnők énekeltek, s köztük volt Keresztes Ildikó is. Ő a ma is ismert nagy slágert énekelte a lemezen, a Bat-mant. 1997-re az Irigy Hónaljmirigy az ország egyik legnépszerűbb együttesévé vált. Ekkor jelent meg ez első kislemezük, a Buliwood.

Hamarosan megjelent a Snassz Vegas! című albumuk is, mely platinalemez lett. A csapat egyre több meghívást kapott, így például Lagzi Lajcsi Dáridó című műsorába is. 1999 tavaszán jelent meg a Sovány Vegasz című maxi lemezük. Októberben készült el a Selejtező című albumuk. November 12-én addigi legnagyobb szabású koncertjét adta az Irigy Hónaljmirigy.

2000-ben jelent meg a Ráncdalfesztivál című kislemezük, melyből az első tévéműsorukat készítették. Ezt 2000. december 31-én mutatták be a TV2-n, melyen azóta rendszeresen jelentkezik a zeneparódiákra épülő, olykor koncertfelvételeket bemutató, szórakoztató műsoruk. 2001-ben készült el a Flúgos futam című nagylemez, melyet a következő évben Mirigy Nagydíj címen a Kisstadionban adott koncert anyagából készítettek. Ezt követően tematikus jellegű nagylemezeket készítenek. Az együttes 2003-as albuma, a ValóságShokk a divatos valóságshow-kra és holdudvarukra reflektált, míg a 2004-es Bazi nagy lagzi (eredetileg Bazi nagy roma lagzi) a mulatós zene és rokon stílusainak gyöngyszemeit tűzte tollhegyre. Ugyanebben az évben jelent meg Daléria címmel az IHM válogatáslemeze.

A fiúk 2005-ös Retro Klub című albumukon a magyar könnyűzene nagy öregjeit (Illés, Omega, Metro, LGT, Koncz Zsuzsa, Szűcs Judith, Hobo Blues Band, Cseh Tamás stb.) parodizálták, míg a 2007-es K.O.Média áldozatai a média által felkapott „sztárok” Gáspár Győzikétől Kelemen Annán át az Il Divóig.

2011-ben Ambrus Zoltán egy időre nem tartott a csapattal koncertekre (valószínűleg az autóbalesetéből származó sérülések miatt). A csapat úgy döntött, hogy Ambrus Zoltán helyére Csarnoki “Atom” Antal lép be, majd kis idővel a csapat állandó tagjává vált. Az együttes ettől az évtől kezdve inkább videóklipeket forgatott, amiket 2010-ben létrehozott csatornájára töltöttek fel. 2019. július 7-én hosszú, súlyos betegség után elhunyt Ambrus Zoltán, az együttes korábbi gitárosa és örökös tagja.